Árhullám a Dunán

A Dunán levonuló árhullámok miatt jún. 2-től szünetel a közlekedés az erdei vasúton, a túraútvonalak egy része járhatatlan a gemenci ártérben.

A május 28-i tetőzés után újabb árhullám várható a Dunán. A legfrissebb előrejelzések szerint a második árhullám június 3-án tetőzik Bajánál, 750 cm körüli vízállással. A gemenci ártér területének kb. egyharmada kerül víz alá, tehát a vadállományt nem veszélyezteti az áradás.

árad_00006b

Túraútvonalak

A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a Pörbölyi Titán, és az Országos Kékkör Lassi – Pörböly – Baja-Dunafürdő közötti szakasza is járhatatlan.

Erdei vasút

Június 1-től nem közlekedik a Rezét gőzös, az általa vontatott nosztalgiavonatok helyett is dízel vontatású szerelvények közlekednek Pörböly és Malomtelelő között.

Keselyűsből nem indulnak ezen a napon vonatok Gemenc-Dunapartra

Június 2-től szünetel a vonatközlekedés a Gemenci Erdei Vasúton!

árad1b

Vízi túrák

A június 1-re meghirdetett kenutúra elmarad. A Rezéti-Dunán az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa miatt nem ajánljuk a vízitúrát egyéni túrázóknak sem. Az árhullám elvonulásáig a pörbölyi Ökoturiszikai Központban szüneteltetjük a túrahajó kölcsönzést.