Pandúri Erdészet

Erdőgazdálkodás

A nyolc erdészkerületből álló erdészet Baja városa és a déli országhatár között, 8 396 hektár állami tulajdonú területen gazdálkodik, 15 település határát érintve. Az erdészet homoki területei Baja, Csátalja, Bátmonostor és Vaskút határában fekszenek, ártéri területei pedig a Duna bal partján találhatók és 1:1 arányban oszthatók hullámtérre és kültérre (mentett rész).

Bővebben >

????????????????????????????????????

Vadgazdálkodás

A Béda-Karapancsa vadászterületen a vadgazdálkodási munka eredményességét számos nagyvad trófea bizonyítja (gímszarvas, vaddisznó, őz), melyek közül kiemelkedik az 1986-ban Karapancsán elejtett világrekord szarvasbika. A vendégvadászokat a Karapancsai Vadászkastély, a Pandúri és a Pörbölyi Vadászház várja. A vadászkastélyt és a vadászházakat a vadászidényen kívül, március 15-től augusztus 15-ig turisták is igénybe vehetik.

 

????????????????????????????????????

Turisztika

Az erdészet kezelésében van a Karapancsai Kastély és Major, a XIX. század végi, XX. század eleji „főúri vadászatok” kedvelt helyszíne. A majorság a 2008-as felújítása óta várja magas színvonalú szálláshelyekkel, lovasturisztikai programokkal, a térség gazdálkodásának múltját bemutató múzeummal a vendégeket. Különféle rendezvények (konferenciák, esküvők, lakodalmak, egyéb családi események) magas színvonalú, osztályon felüli helyszíneként is igénybe vehető a majorság.

 

Természeti értékek

A Duna alkotta változatos termőhelyek élővilágát, védett növények és állatok sokaságát erdész-vadász elődök több generációja védte, ápolta. Nekik is köszönhető, hogy ilyen számban és sokféleségben fennmaradtak, és mi magunk is tehetünk azért, hogy további nemzedékek is élvezhessék jelenlétüket.

 

Védett és fokozottan védett az erdészet által kezelt terület 70%-a, míg Natura 2000 terület szintén a 70%-át teszi ki. Erdőrezervátumként kezeljük a Kádár-szigetet (75 ha).

 

Védett és fokozottan védett állat fajok: vadmacska, eurázsiai hód, európai vidra

Védett és fokozottan védett növényfajok: mocsári nőszirom, nyári tőzike, erdei szőlő és fekete galagonya.

 

Védett és fokozottan védett madarak fészkelőhelyei

Fekete gólya 26 db

Réti sas 15 db

Barna kánya 17 db

Holló 6 db

Elérhetőség

H-6500 Baja, Szent Imre tér 2.

Telefon: +36 (79) 324-144 Fax: +36 (79) 324-181

E-mail: pandur@gemenczrt.hu