Bátaszéki Erdészet

Erdőgazdálkodás

A Gemenc Zrt. Bátaszéki Erdészete 9 209 hektár állami tulajdonú területen végez tartamos erdőgazdálkodási tevékenységet a Bátaszék-Szekszárd-Bonyhád háromszögben (Szekszárd-Geresdi dombvidék), valamint a Duna mentén, Báta és Kölked községhatárokban a Közép- és Alsó-Duna ártéri területen. Az erdészet területe a dombvidéken és az ártéren 13 községhatárhoz tartozik.

Bővebben >

Vadgazdálkodás

Vadgazdálkodási tevékenységet az erdészet az ártéri részen folytat, mely a Béda-Karapancsa vadászterülethez tartozik.

Jellemző vadfaj a gímszarvas, a vaddisznó, valamint az őz. Mivel a gímszarvas- állomány genetikailag kiemelkedő értéket képvisel, ezért a területet különleges rendeltetésű vadászterületté nyilvánították.

bát_ősz

Turisztika

Az erdészet kiemelt feladata a hagyományos erdőgazdálkodási tevékenység mellett az erdők közjóléti, közcélú hasznosítása is. Az erdészet kezelésében van a Sötétvölgyi parkerdő, mely Szekszárd város kirándulóerdeje. A részvénytársaság 2014-ban adta át a Bati-kereszt kilátót, ahonnan az egész Szekszárdi-dombságot beláthatjuk.

Az erdészet Gurovicai pincéje festői környezetben, a Szekszárdi Szőlőhegyen található, ahonnan feledhetetlen kilátás tárul a Sárközre.

Bátaapáti mellett, az Üveghutai völgyben található az Üveghutai Emlékhely és a régi erdészházból a turisták részére kialakított kulcsosház.

 

Természeti értékek

Védett és fokozottan védett az erdészet által kezelt terület 47%-a, míg Natura 2000 terület a 81%-át teszi ki. Erdőrezervátumként kezeljük a Kádár-szigetet (75 ha).

Védett és fokozottan védett állatfajok:

Vadmacska, Európai vidra, Eurázsiai hód, Fekete gólya, Réti sas, Barna kánya, Holló, Békászó sas

Védett és fokozottan védett növényfajok:

Kockásliliom, Szúrós csodabogyó, Fekete galagonya.

 

Védett és fokozottan védett madarak fészkelőhelyei 2015-ben

Fekete gólya 13 db

Réti sas  7 db

Barna kánya 10 db

Holló   9 db

Békászó sas   1 db

Kapcsolat

H-7140 Bátaszék, Szabadság u. 2.

Telefon: +36 (74) 491-003, Fax: +36 (74) 492-950

E-mail: bataszek@gemenczrt.hu