Rakodó, Fafeldolgozó és Vasúti Erdészet

A Rakodó, Fafeldolgozó és Vasúti Erdészet és a Rakodó és Hajózási Erdészet közös irányítás alatt működik az erdőgazdaság bajai üzemi kikötőjében és a pörbölyi telephelyen. Fő tevékenységei:

  • Fafeldolgozás 
  • Az erdei  vasút és a hajóüzem működtetése
  • Az Ökoturisztikai Központ és a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola működtetése

 

Fafeldolgozás

A pörbölyi fűrészüzem a társerdészetek által termelt lágy lombos rönk alapanyag gyengébb minőségű részéből állít elő raklapelemet. A feldolgozott mennyiség  évente 20000 m3, a termelt fűrészáru nagy része (kb. 8500 m3) raklapelem, amely szinte teljes mértékben export piacokra kerül.

A fűrészüzemhez tartozó alapanyagtéren történik a környékbeli erdőkben kitermelt erdei választékok egy részének  tárolása és értékesítése is.

 

Vasútüzem

A Gemenci Erdei Vasút 30 km-es pályán üzemel. A téli időszakban főleg faanyagszállítás történik, tavasztól őszig pedig a személyszállítás a fő feladata. A személyszállító vonatok egész évben menetrend szerint közlekednek. A vontató járműparkot 4 db C50-es dízelmozdony és a Rezét gőzös alkotja. Az erdei vasút szerelvényei évente 55-60 ezer utast és 8-9000 m3 fát szállítanak. A fűrészüzem alapanyagterén, ahová az erdei vasút tehervonatjai érkeznek, MÁV iparvágányt is üzemeltet az erdészet.

 

IMG_0805

Hajóüzem

A Gemenc Zrt. által vagyonkezelt állami tulajdonú erdőterületek közel kétharmada a Duna árterületén található. Ezen a tájon régi hagyományai vannak a Duna – mint természetes vízi út – használatának. Az országban egyedül a Gemenc Zrt. rendelkezik hajóparkkal, erre a szigeteken történő gazdálkodás miatt van szükség. A Veránka- és a Koppány szigetre általában csak komppal lehet az erdőművelő gépeket bejuttatni, illetve a kitermelt faanyagot is vízen, uszályokba rakva lehet elszállítani.

Baján, a Duna-híd bal parti hídfőjénél, a IV. Károly rakparton létesített üzemi kikötő rakodója 2 500 m3 faanyag tárolására alkalmas, MÁV iparvágánnyal rendelkezik, itt történik a vízen és közúton beszállított faanyag értékesítése, átrakása vagonba vagy kamionba.

 

Közjóléti tevékenységek

A pörbölyi Ökoturisztikai Központnak Gemenc „déli kapujaként” fő feladata az egyéni és a különböző csoportos látogatók részére programlehetőségek kialakítása, a programok kivitelezése, a rendelkezésre álló közjóléti infrastruktúra kihasználtságának folyamatos növelése. Az erdei iskola 2003-tól üzemel, az Ökoturisztikai Központ és az erdei vasút szolgáltatásait kihasználva alakítja ki speciális programkínálatát.

Szolgáltatások
  • Túrák szervezése vasúton, gyalogosan, kerékpárral, túrakenukkal
  • Szakvezetés a tanösvényeken és a kiállításokon
  • Tematikus programok , nyári táborok szervezése 
  • Szálláshelyek, büfé, ajándékbolt, étterem 
  • Kerékpár és túrakenu kölcsönzés
  • A Gemenc kincsei kiállítás és a Halászati kiállítás működtetése
Elérhetőség

H-7142 Pörböly, Bajai út 100.

Telefon: +36 (74) 591-032, Fax: +36 (74) 491-452

email:

rafa@gemenczrt.hu

okocentrum@gemenczrt.hu

kisvasut@gemenczrt.hu