Szekszárdi Erdészet

Erdőgazdálkodás

A Gemenc Zrt. Szekszárdi Erdészete a Duna és a Sió árterében gazdálkodik 7 555 hektár állami tulajdonú területen. Az erdészet illetékességi területébe tartozik a gemenci erdőtömb, hazánk legnagyobb, természeti értékekben bővelkedő ártéri erdeje.

Az erdészet 9 erdészkerülete: Borrév, Gemenc, Góga, Gyöngyösoldal, Keselyűs, Nagyrezét, Vajka, Szomfova és Súgó.

Bővebben >

IMG_1872

Vadgazdálkodás

Az erdészet számára kiemelt jelentőségű a vadgazdálkodási tevékenység, hiszen itt élő világhírű gímszarvas-populáció génállományának megőrzése céljábó a Gemenci Vadászterületet különleges rendeltetésűnek nyilvánították. A gímszarvas mellett jelentős nagyságrendet képvisel a vaddisznó is.

A területen kettő vadászház szolgálja a vadászok kényelmét a Keselyűsi és a Gemenci., amelyek március 15-től augusztus 15-ig, a vadászati idényen kívül Pihenőházként a környéken barangoló turistákat is szívesen fogadják.

 

Turisztika

Az erdészet által kezelt erdők Gemenc legfontosabb turisztikai attrakcióit rejtik. A Gemenci Erdei Vasút 30 km-es pályája végig az erdészet területén halad, A Keselyűsi Fogadóépület Gemenc északi kapuja, hétvégenként innen indulnak Gemenc-Dunapartra, a Forgó-tói tanösvényhez a kisvasút szerelvényei.

A fogadóépülettől indul a Keselyűsi tanösvény, és néhány perces sétával eljuthatunk a Sáros-aljai madármegfigyelő toronyhoz is.

DSCF8265

Természeti értékek

Védett és fokozottan védett erdészet által kezelt terület 91%-a, míg Natura 2000 terület a 98%-át teszi ki. A Buvati erdő egy része (263 ha) erdőrezervátumként szolgál.

A folyamatos erdőborítást szolgáló szálaló üzemmódban kezeli az erdészet a Keselyűsi szálalóerdőt, amit az ide látogató vendégek egy tanösvény mentén ismerhetnek meg.

Keselyűsben, az erdészet központjának a közelében él Tóbiás, a bekamerázott fekete gólya fészek tulajdonosa is.

 

Védett és fokozattan védett állatfajok: eurázsiai hód, európai vidra, vadmacska

Védett és fokozattan védett növényfajok: fürtös gyűrűvirág, Duna-völgyi csillagvirág, kockásliliom, tőzike és fekete galagonya.

 

Védett és fokozottan védet madarak fészkelőhelyei

Fekete gólya 23 db

Réti sas 12 db

Barna kánya 6 db

Holló 6 db

Vörös kánya 2 db

 

Elérhetőség

H-7100 Szekszárd, Keselyűs

Telefon/fax: +36 (74) 311-833

E-mail: szekszard@gemenczrt.hu