Megújult a Gemenci Erdészeti Erdei Iskola

Megújult a Gemenc Zrt. erdészeti erdei iskolája Pörbölyön. A 150 millió forintos beruházás során nem csak átépítettük, hanem ki is bővítettük a már meglévő épületet.

ErdIsk_cr_30

A Gemenc Zrt. megújult erdészeti erdei iskoláját ünnepélyes keretek között 2016. június 11-én Zsigó Róbert államtitkár (FM), országgyűlési képviselő, Schweighoffer Ottó a társaság felügyelő bizottságának elnöke, valamint Csonka Tibor vezérigazgató adta át.

A Gemenc Zrt. kiemelt figyelmet fordít a mozgáskorlátozottak igényeire is, ezért a fejlesztés meghatározó eleme volt az iskola teljes körű akadálymentesítése. Az elkészült létesítményben újjászületett a tanterem és bútorzata, bővültek a szemléltető eszközök, átalakították és fejlesztették a szálláskapacitást, új vizesblokkok készültek, megújult a konyha és az étterem, valamint megtörtént az energetikai korszerűsítés is.

Teljessé válik Gemenc déli kapuja a családosok és a mozgáskorlátozottak számára is

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön felújított erdészeti erdei iskola korszerűbb feltételek mellett várja már az iskolai osztályokat, valamint a családosokat és az egyéni bakancsos turistákat is. Az erdőgazdaság számára elsődleges szempont volt a mozgáskorlátozottak részére történő akadálymentesítés. A közjóléti szolgáltatás nyújtása során a társaság alapvető célként fogalmazta meg azt, hogy a mozgásukban korlátozott vendégek is megismerhessék Gemenc páratlan növény- és állatvilágát. Az eddigi és a mostani akadálymentesítési fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak megszállhatnak az ide látogató mozgásukban korlátozottak, hanem megtekinthetik a „Gemenc kincsei” interaktív kiállítást, valamint a Gemenci Erdei Vasút segítségével erdei megállóhelyeket és turisztikai látványosságokat is elérhetnek, így megnyílik előttük is Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje.

ErdIsk_cr_14
Természetvédelem és szemléletformálás

Az alapítást követő elmúlt tíz évben az erdei iskola magas színvonalon, a vele szemben támasztott elvárásoknak megfelelve látta el feladatait: a társaság közcélú-közjóléti tevékenységének egyik fontos, meghatározó bázisaként a gyermekek, a felnövő generációk szemléletformálásában a legfontosabb szerepet játszotta. A diákokat megismertette a természettel, elősegítette a természet szeretetén alapuló aktív természetvédelem képességének kialakulását az ide látogató iskolásokban.

ErdIsk_cr_15
Az erdészeti erdei iskola fejlesztése

Az iskola tanterme az új berendezések mellett az erdőpedagógiai foglalkozásokat segítő szemléltető eszközökkel bővült, a terem bútorzata teljesen megújult. A fejlesztés során az eddigi három nagy hálóterem helyett 11 kisebb szoba készült el, így az 5-6 ágyas hálótermek mellett, 2-4 ágyas fürdőszobás szobák is létrejöttek, valamint a tetőtérben is megépült egy vizesblokk.

A Gemenc Zrt. fontos célja volt, hogy a mozgáskorlátozottak számára is megnyíljon Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje. A földszinten akadálymentes szoba vizesblokk, és fürdő is helyet kapott. Az épület földszintjén a tantermet, az éttermet és a 100 adagos konyhát átalakították, az étterem pedig fedett terasszal bővült, valamint az épület környezete is megújult. A sátorral érkező vendégek számára az erdei iskola mögötti részen sátrak felállítására alkalmas területet alakítottak ki. Az erdei iskola épületében lévő vizesblokk a sátrak irányából közvetlenül megközelíthető.

ErdIsk_cr_17

A Gemenc Zrt. a Bajai Speciális Szakiskolával kötött megállapodást az erdei iskolai bútorzat egy részének elkészítésére. Az intézmény tanulói az iskola tanműhelyében felújították az étkező 100 db székét, állólámpákat, valamint a tetőtéri szobákba 15 db beépített szekrényt készítettek.

ErdIsk_cr_10
Energetikai korszerűsítés

Az épület a teljes felújítás után már megfelel a korszerű energetikai követelményeknek is. A nyílászáró cserével, a homlokzati hőszigeteléssel, a tetőszigeteléssel az üzemeltetés költségei jelentős mértékben lecsökkenthetőek. A Gemenc Zrt. pörbölyi telephelyének fűtését ellátó faapríték-tüzelésű kazán teljesítménye elegendő az erdei iskola fűtéséhez, használati-melegvíz ellátásának biztosításához, ezért az iskola és a kazánépület között földalatti hővezetéket építettek ki.