Pörbölyre költözik a milleniumi pavilon

Pörbölyre helyezi át Habsburg Frigyes megújított millenniumi pavilonját a Gemenc Zrt.

Az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításra Habsburg Frigyes által építtetett egyedülálló szépségű, historizáló stílusú pavilont a Gemenc Zrt. a felújítás után méltó helyen állítja fel. Az eddig Bárányfokon található fa épületet a szakszerű felújítás után a gemenci erdőgazdaság Pörbölyön, a népszerű, sokak által látogatott Ökoturisztikai Központjában építi újjá.  Az áthelyezési munkálatok I. fázisa a napokban fejeződik be. A felújítást a tulajdonosi jogokat gyakorló Agrárminisztérium pénzügyi forrást biztosítva erkölcsileg és szakmailag is támogatja.

A pavilon egy korabeli fotón (Forrás: Fortepan)

A pavilon egy korabeli fotón (Forrás: Fortepan)

A pavilon önmagában egyedülálló műemlék. Az impozáns, vörös fenyőből készült és vadászkastélyt mintázó épületet Habsburg Frigyes főherceg a 1896-os Millenniumi Országos Kiállításra építette vadásztrófeái bemutatására. Stílusa historizáló, mivel ötvözi a német, svájci alpesi faházak és a magyar népi építészet egyes elemeit. 1971-ben a budapesti Vadászati Világkiállítás egyik fő vidéki elemeként a Gemenci erdő északi kapujában, Keselyűsben állították fel újra a pavilont, és megnyitottak benne egy trófea múzeumot. Később Bárányfokra helyezték át, ahol rövidesen a kiállítást bezárták, majd sokáig üresen állt.

A pavilon Bárányfokon, 2016 januárjában

A 2021-ben megrendezendő Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki helyszíneként a kiállítóhely hosszútávon tudja támogatni az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjában már évtizedes múltra visszatekintő természetvédelmi szemléletformálását és ismeretterjesztő munkáját.

A pavilonban – eredeti rendeltetésének megfelelően – gímszarvas trófea bemutató is látható lesz.

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön kiváló helyszínt biztosít a gyűjtemény számára, hiszen évente több tízezer turistát lát vendégül. Innen indul a Gemenci Erdei Vasút, illetve itt várja diákjait a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola is. A központhoz tartozó vadmegfigyelőnél élőben lehet megtekinteni gímszarvasokat és vaddisznókat. Ezen kívül számos kiállítás és gyűjtemény várja az érdeklődőket az erdei vasút vonal mentén (Gemenc kincsei kiállítás, Halászati kiállítás és Méhészeti Gyűjtemény).