Nagyüzem az erdők hetén Pörbölyön

650 óvodás és általános iskolás gyerek látogat a gemenci erdőbe az Erdők Hetén október 2. és 5. között.

„Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” – Az Erdők Hete jelmondata összefoglalja az 1997 óta rendeszeresen megszervezett eseménysorozat fő céljait. A Magyarország területének egyötödét borító erdőállomány páratlan gazdagságát, közjóléti és a nemzeti vagyonban betöltött szerepét hivatott megismertetni a legszélesebb nyilvánossággal. Mindezt az erdőket legjobban ismerő, szakavatott vezetők, az erdészek segítségével, akik napi munkájuk csodáit osztják meg az érdeklődőkkel.

A Gemenc Erdészeti Erdei Iskola idén is változatos programokkal fogadja az oszályokat hétfőtől péntekig.

Az Ökoturisztikai Központban madáretetőt, termésekből képeket, fajátékokat késztíthetnek a gyerekek. A „Fanyűvő” foglalkozáson a fűrészelés mesterfogásait próbálhatják ki az erdei iskola munkatársainak a vezetésével.

A Gemenc Kincsei kiállításon az ártéri erdő növény- és állatvilágával ismerkedhetnek a tanulók,, a Legenda és valóság kiállítás a gímszarvasok életét mutatja be  majd a Vadmegfigyelőhöz kisétálva „igazi” szarvasok és vaddisznók várják őket. Nem maradt ki a kínálatból a kisvasúti kirádulás sem, egy kiadós játék Lassiban jó befejezése egy eseménydús napnak.

Az Erdők Hete programsorozatot az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálya indította útjára, ezért a programok alapját az erdészeti erdei iskolák tananyaga, módszertana adja. A vezetett túrák, terepi foglalkozások, játékos vetélkedők mellett ma már erdei koncert, sportverseny, erdei nyílt nap és különféle akciók is színesítik a kínálatot. A programok az ország minden részén, a legtöbb nagyvárosban számos látogatót vonzanak.